Achmea HR Directeur Nadine Beister betrekt alle belanghebbenden bij de introductie van het nieuwe pensioenstelsel

De nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) die per 1 juli 2023 van kracht is, biedt werkgevers de kans om hun pensioenregeling als onderscheidende arbeidvoorwaarde te positioneren. En tegelijkertijd een uitgelezen moment om samen met de sociale partners modern werkgeverschap vorm te geven. Zegt Nadine Beister, groepsdirecteur HR bij Achmea, die met verve toelicht hoe Achmea als werkgever deze verantwoordelijkheid oppakt. “Vertel maar wat jij als werkgever inlegt, maak het inzichtelijk, want het gaat om veel geld!”

Achmea HR Directeur Nadine Beister betrekt alle belanghebbende bij de introductie van het nieuwe pensioenstelstelsel

Takeaways

  • Beschouw salaris als inkomen voor nu en pensioen als inkomen voor later
  • Inzichten uit de cao-onderhandelingen zijn meegenomen in de dialoog over de pensioenregeling
  • Zorg ervoor dat het onderwerp pensioen goed aansluit op alle kennisniveaus
  • Proactieve communicatie en duidelijke uitleg neemt vragen bij medewerkers weg en activeert medewerkers om zelf kennis op te doen en beslissingen te nemen
  • “Maak als werkgever inzichtelijk wat je inlegt, want het gaat om veel geld!”

Achmea heeft een mooie pensioenregeling met een relatief lage bijdrage voor werknemers, waarbij ook nieuwe medewerkers bewust gelijk worden getrokken aan de huidige medewerkers, omdat Achmea die inclusiviteit en gelijkheid belangrijk vindt. Werknemers worden door hun werkgever aangemeld bij het Pensioenfonds Achmea en bouwen zo pensioen op voor later en hun partner krijgt een partnerpensioen als de werknemer overlijdt. “Je salaris is inkomen voor nu en je pensioen is inkomen voor later,“ is dan ook een favoriete uitspraak van Nadine Beister. “Als je dat zo zegt tegen mensen heb je meteen hun aandacht.”

Communicatie, transparantie én inspraak

In het proces op weg naar een nieuw pensioen heeft Achmea de inzichten toegepast die het heeft opgedaan tijdens het cao-onderhandelingsproces in 2023. Voor het eerst konden niet alleen de vakbondsleden maar alle medewerkers van Achmea stemmen over het voorgestelde cao-resultaat. Uit een onderzoek kwam naar voren dat de ondervraagden zeer tevreden waren over het feit dat er in de onderhandelingen rekening was gehouden met de diverse belangen onder medewerkers. Ook was men tevreden over de communicatie, transparantie én inspraak tijdens de onderhandelingen. Deze aanpak en de lessen die daaruit getrokken zijn, heeft werkgever Achmea herhaald in het communicatietraject rond de nieuwe pensioenwet.

Pensioen is een samenspel van alle stakeholders

Gezamenlijkheid is daarin het sleutelwoord, benadrukt Nadine Beister. In het communicatieproces werden ook het Achmea pensioenfonds (SPA), de medewerkers, de ondernemingsraad en vakbonden betrokken. Nadine: ”We hebben echt gestreefd naar een samenspel van alle stakeholders.” Het concept transitie plan is als onderdeel van het wettelijke hoorrecht voorgelegd aan de vereniging van gepensioneerden en aan de vereniging van slapers (voormalig werknemers bij Achmea). Als één van de weinige werkgevers in Nederland heeft Achmea ook een vereniging van slapers mogelijk gemaakt, om zo inspraak te krijgen van alle betrokken doelgroepen. Het finale Wtp transitie plan wordt door FNV, CNV en De Unie voorgelegd aan alle medewerkers van Achmea. FNV en CNV voeren een stemming uit onder hun (gepensioneerde) leden. De Unie baseert haar akkoord op de stemmingsuitslag van alle medewerkers. De Wtp invoering is zo omvangrijk en impactvol dat wij het belangrijk vinden dat de stem van alle medewerkers telt. Dat mag uniek voor Nederland genoemd worden.

Pensioen: overzicht, inzicht en actie

Het doel van pensioencommunicatie is dat de pensioendeelnemer weet hoeveel pensioen hij of zij kan verwachten (‘overzicht’), kan nagaan of dat voldoende is (‘inzicht’) en zich bewust is van de risico’s van de pensioenvoorziening. Daarnaast laat pensioencommunicatie de deelnemer zien welk handelingsperspectief (‘actie’) de deelnemer heeft. Werkgever Achmea heeft de pensioencommunicatie op zo’n manier ingericht dat het aanspreekt op alle niveaus.

In Pensioen 1-2-3 lezen deelnemers hoe hun pensioen geregeld is en wat de belangrijkste onderdelen zijn van hun pensioenregeling bij Pensioenfonds Achmea:

  • Laag 1 biedt een beschrijving van de belangrijkste elementen van de pensioenregeling.
  • Laag 2 gaat dieper in op de informatie uit laag 1.
  • Laag 3 bevat de juridische en beleidsmatige documenten, zoals het pensioenreglement.

Met Pensioen 1-2-3 kunnen medewerkers hun pensioenregeling ook vergelijken met andere pensioenregelingen. Alle pensioenfondsen en pensioenverzekeraars gebruiken Pensioen 1-2-3 namelijk op dezelfde manier.

Geen aannames doen maar handreikingen bieden

Als instapniveau voor de pensioencommunicatie heeft Achmea bewust gekozen voor een gemiddelde medewerker die nog weinig weet heeft van de pensioenregeling, al zal er beslist een deel van de collega’s zijn dat al over een flinke pensioenkennis beschikt. Nadine: “Bij het eerste bericht staat ook meteen vermeld dat collega's die al wel weet hebben van de regeling sneller verder kunnen lezen. Maar je mag gewoon niet aannemen dat iedereen wel een bepaald basisbegrip heeft over dit thema.” Medewerkers krijgen meer handreikingen aangeboden, zoals weblinks naar andere informatiebronnen of naar een contactpersoon met wie zij in gesprek kunnen gaan.

In de communicatie komen ook collega’s aan bod vanuit de werkgever en vanuit het pensioenfonds, zodat zij vanuit hun eigen rol en achtergrond objectief daarover kunnen vertellen. “Onze collega’s krijgen zo echt het gevoel dat zij door experts worden geadviseerd.”

Dialoog leidt tot actie en interactie

Achmea heeft gekozen voor de flexibele pensioenregeling, de FPR (Zie algemene FPR-uitleg onderaan). Nadine: “We leggen in onze communicatie uit wat de FPR is, wat dit inhoudt en waarom we vinden dat dit bij Achmea past. We lichten ook toe welke keuzes er nu voor deelnemers zijn en welke je later kan maken, ongeacht of je nu onder de actieven of onder de gepensioneerden valt.” In deze dialoog met medewerkers ontstaan er mooie interacties en vinden er verdiepingsslagen plaats met de collega’s. Zij wil collega’s vooral aanzetten tot actie. “Als dat gebeurt komt vanzelf het goede gesprek op gang. Daarnaast geldt natuurlijk dat elke situatie anders is. Je kunt niet generaliseren over de manier waarop iemand in het leven staat en hoe zijn of haar toekomst eruitziet.”

Uitkomst stemming eind november

Nadine maakt er zich sterk voor dat medewerkers zich zelf gaan verdiepen in het onderwerp omdat onder de Wtp het pensioen veel persoonlijker wordt en er echt wat te kiezen valt. Zij hoopt dat bij de stemming over de nieuwe pensioenregeling bij Achmea in november 2024 de stemming representatief uitpakt en er sprake is van daadwerkelijk draagvlak onder de medewerkers. “Dan weten we ook of we geslaagd zijn in het zo duidelijk mogelijk maken van wat de impact van de nieuwe regeling is en wat dit voor iedereen betekent.”

Momentum Wtp benutten

Nadine doet een oproep aan werkgevers om opnieuw naar hun positie te kijken, naar de wijze waarop zij hun pensioenregeling, arbeidsvoorwaarden en HR-beleid inrichten. Voldoe je enkel en alleen aan de zorgplicht of ga je een stap verder? Zij zegt: “Hoe ga je om met je medewerkers en wat bied je ze? Hoe aantrekkelijk ben je als werkgever, gezien de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt? Het brengt je terug naar de essentiele vraag, wat voor een werkgever wil je zijn en wat wil je daarin uitstralen. Het is mooi dat Achmea dit momentum van de Wtp aangrijpt en het hele samenspel – pensioen, arbeidsvoorwaarden, HR-beleid – overziet en benut om werkgevers verder te helpen.“

‘Vertel als werkgever wat je inlegt voor je werknemers’

Laat Pensioen een centraal thema zijn voor werkgevers, stelt zij. Een goede pensioenregeling trekt talent aan en bindt medewerkers. “Werkgevers hebben met zoveel uitdagingen te maken, denk aan demografie, digitalisering, met geopolitieke onrust en de krapte op de arbeidsmarkt. Als talent steeds schaarser wordt dan kan je als werkgever de kansen grijpen. Houd je goede mensen aan boord en maak het voor jezelf met een sterke pensioenpropositie makkelijker om nieuwe mensen aan boord te halen. Vertel maar wat jij als werkgever inlegt, maak het inzichtelijk, want het gaat om veel geld!”

 

De FPR in ‘t kort (algemene uitleg):

  • Premieregeling
  • Beleggingsresultaat werkt direct door in persoonlijk pensioenvermogen
  • Beleggingsmix per leeftijdscohort op basis van risicohouding
  • Individuele keuzemogelijkheden beleggingsprofielen (optioneel)
  • Risicodelingsreserve (optioneel m.u.v. verplichte bedrijfstakpensioenfondsen)
  • Gescheiden opbouw – en uitkeringsfase
  • Vaste of variabele uitkering in de uitkeringsfase
  • Beperkt shoprecht

Bron: www.werkenaanonspensioen.nl