Duurzame dakrenovatie locatie Tilburg
Hans van Vugt, Projectmanager bij Facilitair Bedrijf
In Tilburg wordt de dakbedekking van een deel van het pand, waaronder het dak boven de techniekruimte en het het terras van de lunchruimte, vervangen. Dit is eind december klaar. Hiermee worden toekomstige lekkages voorkomen. Hans van Vugt, projectmanager bij Facilitair Bedrijf, legt uit wat het werk inhoudt.
Hans, waarom moet het dak worden vervangen?
Een plat dak krijgt heel wat te verduren. Vorst en sneeuw in de winter, hagel en extreme temperaturen zoals afgelopen zomer, stormschade door afgewaaide takken. Het zorgt er allemaal voor dat een dak steeds minder bescherming biedt en het risico op lekkages toeneemt. De schade door een lekkage thuis kan al fors zijn, bij grote daken met veel techniek eronder zoals hier, kan de schade al snel oplopen tot honderdduizenden euro's. Nog even los van wat een lekkage kan betekenen voor de continuïteit van de bedrijfsvoering…”
Hoe gaat het in zijn werk?
We willen natuurlijk wel een dak dat weer jaren meekan. Tegen de laagst mogelijke kosten. Én het moet natuurlijk aansluiten op onze ambitie ‘Klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030’. Een ambitie waarin één van onze doelstellingen is dat 100% van de producten en materialen die we inkopen circulair is. Flink wat eisen dus. Dat betekent dat we eerst grondig vooronderzoek doen. Enkele criteria die we daarbij hanteren zijn de mate van bescherming, de levensduur van de materialen en isolatiewaarde. Maar ook kijken we kritisch naar de duurzame ambities en producten en diensten van de leveranciers.
De leverancier die we geselecteerd hebben voor de vervanging van de dakbedekking voldeed aan al onze eisen. Zo recyclen ze bijvoorbeeld de oude dakmaterialen. De minerale isolatie die vrijkomt wordt teruggestuurd naar de fabrikant (Rockwool), de terrastegels bij de lunchruimte worden niet vervangen maar schoongespoten en opnieuw ingezet. Overtollige tegels worden verwerkt tot betonpuin. De oude PVC dakafwerking wordt verwerkt tot granulaat korrels en wordt daarna weer gebruikt voor nieuwe producten.
Misschien zie je ooit nog een stuk van ons oude dak terug in je eigen nieuwe dak 😊.