Een zorgwoning in de tuin voor je ouders: dit je moet weten
Waarom een zorgwoning in je tuin?
‘Een mantelzorgwoning biedt veel flexibiliteit’
“Het mooie aan een zorgwoning in je tuin is dat het veel flexibiliteit biedt”, zegt Maike Oosterbaan van MantelzorgNL. “Het is een tijdelijke woonruimte, met een eigen badkamer en keuken, die je bij een woning plaatst. Je ouders blijven zelfstandig wonen en jij bent altijd in de buurt als dat nodig is. Dit voorkomt dat een ouder misschien al eerder naar een verpleeghuis moet, terwijl ze met genoeg ondersteuning nog zelfstandig zouden kunnen wonen.”
Mantelzorg is niet alleen een oplossing voor jezelf en degene om wie je geeft, het is ook belangrijk voor de toekomst van de zorg. “De zorg draait nu al voor een heel groot gedeelte op mantelzorgers.” zegt Oosterbaan. Met de personeelstekorten in de zorg anticipeer je op deze manier ook een beetje op de toekomst.
Belangrijke dingen waar je over moet nadenken
Bespreek deze ook met je ouder(s).
- Blijf realistisch over de zorg: denk goed na over hoeveel zorg je kunt bieden, ook op langere termijn.
- Het dicht bij elkaar wonen scheelt reistijd en kan heel prettig zijn, maar het kan ook voelen als een inbreuk op je privacy.
- Maak heldere afspraken: zorg dat jullie vooraf praten over verwachtingen en grenzen.
- Regel de financiën: een zorgwoning wordt niet vergoed en kost tussen de 50.000 en 150.000 euro; bekijk je opties zorgvuldig.
- Vraag om hulp: gebruik advies van organisaties zoals MantelzorgNL
De regels voor het plaatsen van een mantelwoning
Hoe betaal je zorgwoning in je tuin?
Belangrijk: bespreek verwachtingen en maak afspraken
Oosterbaan: “Spreek af wat je wel en niet doet als mantelzorger. Maar ook bijvoorbeeld of je zomaar bij elkaar kunt binnenlopen. We hebben een lijst met vragen die je daarbij kan helpen.”