Zo maakt u een moestuin op uw balkon of terras

Vindt u het leuk om groente, fruit en kruiden te kweken? Daar heeft u geen grote tuin voor nodig. Ook op uw terras of balkon kunt u al een moestuintje aanleggen. Leuk om te doen, mooi om te zien en lekker om van te eten.
Om een moestuin aan te leggen heeft u aan een klein strookje grond al voldoende. Als u maar één of twee vierkante meters heeft, kunt u ook groente en kruiden kweken in bakken of potten. Heeft u daar niet genoeg aan? Dan kunt u ook nog de hoogte in.

Welke gewassen

Als u een moestuin op uw balkon begint, is het handig om groente en kruiden te kiezen die snel groeien, sterk zijn en veel opleveren. U heeft dan het meeste plezier van uw kleine moestuin. Het is ook een goed idee om soorten te kiezen die u graag eet. Dit zijn een paar leuke voorbeelden.
Aardbeien
Aardbeien kunt u in een hangpot planten of in een pot op de grond. Aardbeiplanten houden van zon en hebben regelmatig water nodig.
Pluksla
Pluksla groeit snel en groeit ook weer aan als u sla heeft geplukt.
Kruiden
Oregano, basilicum, tijm, rozemarijn en munt zijn makkelijk te telen en nemen weinig ruimte in. Erg leuk om te gebruiken bij het koken. Een makkelijke manier om te beginnen met een kruidentuin, is het kruid kopen in een potje in de supermarkt.
Snijbiet
Snijbiet lijkt op spinazie, maar is veel steviger. Doet het ook goed in halfschaduw.
Rucola
Rucola groeit snel en smaakt het best als het wat koeler is. Houdt van halfschaduw.
Radijs
Radijsjes zijn makkelijk te kweken en u kunt vaak al na vijf of zes weken uw eerste radijsjes oogsten.

Zaaien

In het vroege voorjaar, kunt u binnen zaaien in potjes. Vanaf april of mei kan dat ook buiten. Kijk op het zakje wat de beste periode is om te zaaien en welke afstand tot elkaar de zaadjes nodig hebben. Dek de potjes zo nodig af met folie of koop een kweekbak. Geef uw kiemplantjes regelmatig water. De aarde in een bak droogt sneller uit dan de aarde in een tuin. De aarde moet altijd een beetje vochtig aanvoelen.

Moestuinbakken

In speciale moestuinbakken kunt u verschillende plantjes kweken. Een bak van een meter bij een meter kunt u met scheidingslatten in negen gelijke vakken verdelen bijvoorbeeld. Er zijn mooie moestuinbakken in verschillende formaten, van hout en van kunststof. Sommige bakken staan op poten, dat is handig als bukken wat lastiger is.

Vul de bodem van de moestuinbak met hydrokorrels. Hydrokorrels houden het water langer vast, zodat de aarde minder snel uitdroogt. De laag hydrokorrels vult u aan met biologische moestuinaarde. Moestuinaarde bevat meststoffen speciaal voor de moestuin.

Zorg voor beschutting rond de moestuinbak, zodat de plantjes niet vol in de wind staan.

Moestuin de hoogte in
Heeft u te weinig plaats voor een moestuinbak? Of heeft u meer ruimte nodig voor uw groente en kruiden? Kijk dan eens of u de hoogte in kunt. Dat heet verticaal tuinieren. In het tuincentrum vindt u veel verschillende hangbakken en -potten die u aan een muur kunt hangen. Hiermee maakt u eenvoudig een verticale moestuin.

Heeft u geen muur of is de muur niet geschikt om in te boren? Er zijn ook etagères of rekken waarin u potten en bakken kunt zetten. Of kies voor een kweekkas met verschillende etages, die u kunt beschermen met folie. Hierin kunnen uw zaadjes in een warme omgeving ontkiemen en beschut groeien.

Denk er vooraf over na hoeveel ruimte uw gewassen nodig hebben. Bij verticaal tuinieren kunnen ze niet hoger worden dan de volgende etage. Hang bakken en potten niet te dicht bij elkaar. En zet in een etagère of kweekkast geen plantjes die meer ruimte nodig hebben dan de hoogte tussen de etages of planken.