Een zorgwoning in de tuin voor je ouders: dit je moet weten

Wanneer je ouders een dagje ouder wonen, kan het een geruststellend idee zijn om ze dicht in de buurt te hebben. Bijvoorbeeld in een zorgwoning bij je in de tuin. Zodat je zorg kunt bieden als dat nodig is, zonder dat jullie je zelfstandigheid of privacy hoeven op te geven. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Dat zetten we samen met Maike Oosterbaan van MantelzorgNL voor je op een rij.

Waarom een zorgwoning in je tuin?

Zes op de tien mensen spreekt het idee van een mantelzorgwoning aan. Dit blijkt uit onderzoek van Achmea, MantelzorgNL en ZorgSaamWonen. Dat komt vooral omdat de druk op de zorg toeneemt en omdat mensen die zorg nodig hebben langer thuis willen blijven wonen. Mantelzorg kan behoorlijk veel reistijd met zich meebrengen. Het kan een uitkomst zijn om je ouders dichtbij te hebben, zonder dat ze bij je in huis wonen. In een mantelzorgwoning hebben ze een eigen plek.

‘Een mantelzorgwoning biedt veel flexibiliteit’

“Het mooie aan een zorgwoning in je tuin is dat het veel flexibiliteit biedt”, zegt Maike Oosterbaan van MantelzorgNL. “Het is een tijdelijke woonruimte, met een eigen badkamer en keuken, die je bij een woning plaatst. Je ouders blijven zelfstandig wonen en jij bent altijd in de buurt als dat nodig is. Dit voorkomt dat een ouder misschien al eerder naar een verpleeghuis moet, terwijl ze met genoeg ondersteuning nog zelfstandig zouden kunnen wonen.”

Mantelzorg is niet alleen een oplossing voor jezelf en degene om wie je geeft, het is ook belangrijk voor de toekomst van de zorg. “De zorg draait nu al voor een heel groot gedeelte op mantelzorgers.” zegt Oosterbaan. Met de personeelstekorten in de zorg anticipeer je op deze manier ook een beetje op de toekomst.

Belangrijke dingen waar je over moet nadenken

Bespreek deze ook met je ouder(s).

  • Blijf realistisch over de zorg: denk goed na over hoeveel zorg je kunt bieden, ook op langere termijn.
  • Het dicht bij elkaar wonen scheelt reistijd en kan heel prettig zijn, maar het kan ook voelen als een inbreuk op je privacy.
  • Maak heldere afspraken: zorg dat jullie vooraf praten over verwachtingen en grenzen.
  • Regel de financiën: een zorgwoning wordt niet vergoed en kost tussen de 50.000 en 150.000 euro; bekijk je opties zorgvuldig.
  • Vraag om hulp: gebruik advies van organisaties zoals MantelzorgNL

De regels voor het plaatsen van een mantelwoning

In veel gemeenten kun je een mantelzorgwoning zonder vergunning plaatsen, maar dat verschilt wel per gemeente. Het is slim om van tevoren bij je gemeente te informeren hoe de regels bij jou zijn. In principe is een mantelzorgwoning een aparte woning. Je woont dus niet samen. Dit is belangrijk voor het behoud van uitkeringen en toeslagen. Check voor de zekerheid altijd even bij de Belastingdienst hoe je dit goed regelt.

Hoe betaal je zorgwoning in je tuin?

In Nederland moet je de kosten van een zorgwoning in je tuin zelf betalen. Dit betekent dat je opties zoals een persoonlijke lening, spaargeld, of de verkoop van het ouderlijk huis kunt overwegen om de kosten te dekken. Een hypotheek is vaak geen optie omdat een mantelzorgwoning als ‘roerend goed’ wordt gezien, net als bijvoorbeeld een stacaravan.

Belangrijk: bespreek verwachtingen en maak afspraken

Voordat je aan een mantelzorgwoning begint, is het goed om met elkaar te bespreken wat iedereen precies verwacht. Dit gaat niet alleen om de praktische zaken, zoals het regelen van maaltijden en huishoudelijke taken, maar ook om grenzen wat betreft de zorg die je wilt geven en privacy.

Oosterbaan: “Spreek af wat je wel en niet doet als mantelzorger. Maar ook bijvoorbeeld of je zomaar bij elkaar kunt binnenlopen. We hebben een lijst met vragen die je daarbij kan helpen.”

Hulp en advies: hier kun je terecht

Er zijn verschillende organisaties die kunnen helpen met advies en begeleiding. Bij MantelzorgNL kun je bijvoorbeeld terecht voor juridische vragen en praktische tips. Dit soort hulp kan je net een beetje extra zekerheid geven, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Achmea heeft allerlei handige informatie over gelukkig oud worden en andere woonopties. Denk aan opties zoals een levensloopbestendige woning of een aanleunwoning, als een mantelzorgwoning toch niet de juiste oplossing blijkt. Een overzicht van die woonvormen vind je op deze site. Wil je meer weten? Bezoek MantelzorgNL of Achmea.nl voor advies en begeleiding bij deze keuze.